Om oss

Jag som står bakom sidan har ett brinnande intresse för allt som heter bilar, motorcyklar, fotografering och teknik i allmänhet. Jag är inte helt säker på vad det är som lockar med motorer och teknik överlag, men jag antar att ni är många därute som håller med mig. Det finns helt enkelt en viss fascination med det hela.

 

Jag har jobbat på den här hemsidan ett tag nu, och minns faktiskt inte riktigt vad det var som fick mig att ta tag i det och börja skriva. Ända sen jag var liten har jag gillat att få saker på pränt – svart på vitt. Jag upplever att det hjälper mig att utvecklas inom mina områden, oavsett om det så är fotografering eller motorcyklar jag skriver om.

Kombinationen foto och fordon

Med mina intressen i åtanke har ett naturligt inslag här på sidan kommit att handla om att fotografera fordon. Det finns många exempel på när den här kombinationen har gett riktigt vackra resultat. Samtidigt är det något som kan vara extremt utmanande. Att som fotograf ställa sig vid banan på ett rally är ingen lätt uppgift – om bilderna ska bli snygga. När man väl lyckas fånga en slirande bil i en kurva finns dock en god chans att det blir en bild som minst sagt är magisk.

 

Givetvis måste man dock inte bara fota fordon i rörelse, det säger sig självt. Det finns lika goda chanser att få en riktigt vacker bild på ett fordon som står stilla. I sådana lägen kan man fokusera mer på ljus, bakgrund och bildens komposition i helhet, snarare än att försöka fånga fordonet i rätt ögonblick. Personligen tycker jag att båda delarna har sin egen charm. Utmaningen i att fånga ett fordon mitt uppe i en tävling triggar mig, samtidigt som man kan lägga mer tid på det estetiska när fordonet står stilla.

 

Min utrustning

Som något av ett teknikfreak har jag ingen brist på kameror därhemma. Jag älskar att testa nya kameror och se hur bilderna kan göras annorlunda. Sedan är det givetvis också så att olika kameror passar bra i olika sammanhang och för olika bilder. En annan tumregel jag brukar tänka på att den bästa kameran är den man faktiskt har med sig.

 

När jag fotograferar i vardagen använder jag nästan bara mindre kameror. De är enkla att ta med sig i väskan och går snabbt att plocka fram och börja köra med. Tidigare sprang jag runt med en ganska stor systemkamera och många olika objektiv. Idag har dock den stora systemkameran alltmer fått stå i garderoben, och de mindre kamerorna har fått följa med ut.

 

För särskilda foton händer det dock ofta att jag tar med mig systemkameran. Det kan till exempel då handla om att jag anser att ett visst objektiv kommer göra bilden mest rättvisa. Det här förutsätter då givetvis att jag faktiskt vet vad fotojobbet kommer att handla om – ganska exakt – på förhand. Det är inte alla gånger jag gör det, utan ibland sker fotograferandet spontant. Kort sagt kan man säga att jag tar med mig den kamera jag anser kommer fungera bäst, och där väger både det praktiska, det funktionella och det estetiska in.