Länge leve raggaren (och snuset)

Vad är en subkultur?

En subkultur kan vara allt från klassisk-rock-älskare till bloggare. Det är en grupp människor som känner någon form av samhörighet för sin likasinnade kultursmak. Personer som tar del av subkulturer brukar oftast klä sig likadant och bete sig någorlunda likt. Detta är vanligt från gymnasiet och framåt då man får en känsla av tillhörighet och trygghet. Men vad hände med subkulturen som älskar bilar, snus och öl? Vad hände med den kära raggarkulturen?

Raggarens historia

Under 1950-talet började den motorburna subkulturen raggare att komma till i samband med det stigande välståndet och rockmusiken. Dessvärre har den minskat ganska mycket i dag och man ser flest raggare på mindre orter, då det inte är så vanligt att kalla sig raggare i storstäderna. Typiskt för en raggare är att killar klär sig i jeans och stylar till det med uppkammad lugg, medan tjejerna oftast har hövolmsfrisyr (åtminstone förr i tiden). En raggares stil sticker ut från mängden, inte minst i dag, och anledningen till varför raggare överdrev ett mansideal var egentligen en reaktion på ifrågasättandet av könsrollsmönster.

Ursprunget hos ordet raggare är osäkert, men det skulle kunna ha att göra med ordet “ragg” som syftar till ovårdat hår. Kanske har det med uttrycket att “ragga upp” något att göra, vilket egentligen betyder att plocka upp saker. Vem vet – men en sak är säker och det är att raggare älskar snus – och har alltid älskat det.

 

Snusets speciella plats i raggarkulturen

Frågan vi då kan ställa oss är varför snus egentligen är så starkt kopplat till raggarkulturen? Det är lätt att koppla snus till en typisk raggare som diggar Eddie Meduza, har en ovärderlig kärlek till bilar och dricker öl. Men snus håller en magisk plats i många raggares bakficka. Snus är en exklusiv produkt och en bit av hemma för många; lika svenskt som Kalles Kaviar och Astrid Lindgren. Mycket av det svenska snuset kommer i dag från ett svenskt pittoreskt samhälle på västkusten: Vårgårda. Tillverkningen sker i den gamla tegelbyggnaden som så passande heter Vårgårda Kvarn. Man kan säga att det är här det stolta svenska tobaksarvet fortsätter att gå i generationer. Den svenska raggaren är i dag inte nödvändigtvis av svenskt påbrå men adopterar en stor del av Sveriges historia omkring 50-talet. Detta leder till att snus, som var så stort under den tiden, värderas lika högt i dag som i går. Kulturen är fortfarande aktiv; bilarna är lika snygga och ölen är lika blöt.


Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *