Praktiska funktioner på Macbook

Till mångas förtret har jag faktiskt både en PC och en Mac. De flesta har en av dem och anser att den andra knappt är vatten värd. Själv ser jag gärna för- och nackdelar hos de olika datorerna. En fördel med Mac är de många praktiska funktionerna som finns, antingen inbyggda eller nedladdningsbara. I den här texten tänkte jag berätta lite om några funktioner som jag har hittat nyligen.

Översättning och definitioner direkt

Med hjälp av en inbyggd funktion på Mac kan du snabbt få definitioner av ord du inte vet vad de betyder. Det här görs enkelt genom att helt enkelt hålla muspekaren över ett ord (du behöver inte markera) och sedan trycka ner tre fingrar på musplattan. Du får nu upp en definition av ordet eller mer information om ett begrepp (som då ofta är saxat från Wikipedia).

 

När det gäller översättning finns många behändiga pluggar därute. Själv har jag valt att installera Googles egna translate-extension. Den påminner lite om ovan nämnda mac-funktion, men ger alltså översättning snarare än definition på de ord du väljer. Det du gör är att helt enkelt markera ordet du vill översätta, varpå en symbol strax ovanför ordet dyker upp. När du klickar på symbolen får du upp översättningen (pluggen har själv identifierat språket du vill översätta ifrån).

 

Den här pluggen kan installeras även på PC, men funktionen ovan gäller endast Mac. Det går att lägga till andra språk i Macs funktion också, men jag anser att Googles översättningar ger bättre resultat.

 

Glöm inte Siri

Med Siri kan du enkelt prata med din Mac för att spara tid när det gäller vissa saker. Till en början kändes lite märkligt att sitta och prata med datorn, men jag har börjat uppskatta vilken tidssparare Siri faktiskt är. Du aktiverar Siri genom att trycka på symbolen i Docken, eller genom att hålla ner cmd och mellanslag tills Siri frågar vad du behöver hjälp med.

 

Siri kan vara praktiskt i många olika situationer. Till exempel kan du sitta och skriva i ett dokument och få ett meddelande skickat till en kollega om att dokumentet är på väg, utan att faktiskt avbryta det du håller på med. Du kan till exempel fråga om vädret, ta reda på hur mycket ledigt utrymme du har på datorn eller sätta på Bluetooth.

 

Använd Night Shift

Då jag sitter ganska mycket vid datorn, ibland även sena kvällar, utsätts ögonen för väldigt mycket ljus, kanske mer än vad kroppen bör vara van vid. Ett sätt att göra ljuset från skärmen betydligt mildare är att aktivera Night Shift. Den tonar då ner färgerna och gör skärmen mer behaglig för ögonen att vila på.

 

Behändiga genvägar

Sen jag började använda Macbook har jag upptäckt (eller läst mig till) en hel del behändiga genvägar. Till exempel:

 

  • CMD + F. Ett kommando som gör det enkelt att söka i dokument eller på nätet. Motsvaras av ctrl + F på PC.
  • CMD + Shift + 4. Ett kommando som låter dig ta en skärmdump av ett utvalt område på skärmen. När du trycker in kommandot förvandlas musen till något som liknar ett sikte. Du markerar då området du vill ta en bild av medan du klickar på musplattan. När du släpper musplattan är bilden tagen och sparas automatiskt (t.ex. på skrivbordet).

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *