Med fokus på jänkare

Klassiska jänkarbilar. De låter häftigt, har en särskild karaktär och är omtycka av många runtom i hela världen. När det kommer till att fotografera en jänkarbil anser jag att det är viktigt att knyta an till den kultur som bilarna är starkt förknippade med. Därför tycker jag det är lämpligt att använda sig av rätt detaljer och gärna också modeller klädda i tidsenlig stil, men det är givetvis inget måste

Detaljerna

För att få en fin bild finns det mycket man göra när det kommer till detaljer. De gör att bilden kan sticka ut på ett diskret men samtidigt märkvärt sätt. När jag fotograferade en gammal Pontiac vid ett tillfälle gick jag på jakt efter en modellbil i samma färg. Jag ställde miniatyrversionen av bilen på instrumentbrädan så att den syntes utifrån, framifrån. Det blev ett fint inslag som drog ögonen till sig utan att ta alltför mycket fokus från helheten.

 

Det här är väldigt enkelt att göra om man fotograferar jänkare, just eftersom det finns så många modellbilar av dem. Själv hittade jag min online, men det finns säkerligen massor av butiker att besöka om man vill köpa den fysiskt.

 

Miljö och tid

Hur du vill ha miljön är helt och hållet givetvis upp till dig och även vad du vill säga med bilden. Själv har jag fotograferat jänkarbilar i många olika typer av miljöer. Vid ett tillfälle ställde jag bilen framför ett nybygge i Kista för att få till så stora kontraster som möjligt. Kista kallas ibland för Sveriges Silicon Valley, vilket avspeglar sig i hur byggnaderna ser ut. Många av dem har en futuristisk karaktär, och att då fotografera en 50-talsbil mitt bland allt detta bidrog till en speciell bild, full av kontraster.

 

Vill du fotografera mer tidsenligt kan det fungera att röra sig utåt på landsbygden. Att ställa den framför en lada, kanske med äldre moppar och traktorer i bakgrunden, gör att du fångar en bild där det är svårt att säga vilken tid som speglar sig i bilden. Det är såklart helt upp till dig vilken miljö och tid du vill ha jänkaren i.

 

Modeller?

Något som kan göra bilden mer levande är att ha modeller med. Det här kan passa sig särskilt bra när man fotograferar just jänkare, eftersom man då kan hitta riktiga 50-talskläder som modellerna kan ha på sig. Ett tips är att arbeta med bandanas, skinnjackor och klassiska blåjeans. Sedan är också frisyrerna viktiga, givetvis. Ta inspiration från ikoner som Marilyn Monroe och Elvis för att få till den där riktiga 50-talslooken.

 

Ta inspiration från nätet

Något som jag själv gjort väldigt mycket är att ta inspiration från andra fotografer på nätet. Det finns mängder av bilder på jänkarbilar därute i olika sammanhang och miljöer. Ett bra sätt att få till en bild på egen hand är att ta efter dessa, samtidigt som du givetvis också sätter din egen prägel på bilden. Det är absolut inget fel med att ta inspiration från andra – du kopierar ju inte bilden, utan blir bara inspirerad av den. Lycka till om du själv planerar att fotografera en jänkarbil!


Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *