Med fokus på Audi R8

Audi R8 är en oerhört vacker bil som tåls att fotograferas många, många gånger om. Dock infinner sig en viss prestationsångest hos mig personligen, eftersom jag verkligen vill göra den snygga bilen rättvisa. En snygg bil kräver snygga bilder, helt enkelt. Faktum är att man inte behöver göra särskilt mycket med bakgrunden (enligt min åsikt), eftersom bilen ändå naturligt kommer att ta sitt fokus. Nedan berättar jag mer om mina erfarenheter de få tillfällen jag haft förmånen att fotografera en Audi R8.

Gör det minimalistiskt

Vid ett tillfälle fotograferade jag en gul R8:a. Det jag gjorde då var att helt enkelt placera bilen i en väldigt enkel och minimalistisk miljö. Jag ställde den framför utsidan på en hangar som hade en text i gul färg där bakom. Resultatet blev en rå bild där bilen var i fokus, samtidigt som den gula texten på hangarväggen skapade ett fint, matchande komplement. Att skapa ett mindre genomgående färgtema är effektfullt för nästan vilken bild som helst, samtidigt som det inte tar fokus från objektet.

 

Fota i farten

Audi R8 både är snabb och ser snabb ut. Givetvis var jag tvungen att testa att ta en bild i farten. Trots bilens höga kapacitet behöver den givetvis inte fotas i 200 kilometer i timmen för att få bra rörelser i bilden. Vi körde i ungefär 60 kilometer i timmen och lyckades få en fin bild där hjulen och bakgrunden blev lagom suddiga och blurriga. Om du själv ska ge dig på detta rekommenderas det att vara väldigt försiktig. Kör inte fortare än du behöver och var försiktig med att sticka ut kameror och kroppsdelar utanför fönstret från bilen du åker i.

 

Är lacken matt eller blank?

Audi R8 är ganska populär att ha med en matt lack. Beroende på om lacken är matt eller blank kan du behöva olika förutsättningar vid fotograferandet. Det jag har märkt är att blanka bilar ställer betydligt högre krav på omgivningen. Om den är nytvättad (vilket den ofta bör vara inför ett foto) samt har blank lack kan bilen nästan bli som en enda stor spegel. Titta extra noga på vad som reflekterar sig i lacken – om inte du tittar på det själv kommer kanske någon annan att se det längre fram.

 

Väskor, din spegelbild och matsäcken är exempel på saker som kanske inte bör speglas i bilen. Ibland är den bästa lösningen att sätta kameran på ett stativ, sätta på självutlösning och röra dig ut ur bild innan fotot hinner tas. Själv har jag ställt en R8:a så att endast horisonten syntes i reflektionerna, en setting som jag är väldigt nöjd med såhär i efterhand.

 

Glöm inte närbilderna

Du behöver inte alltid ta helbilder på bilen. Något som ofta är oerhört snyggt på dessa typer av bilar är däcken och fälgarna. För en riktigt snygg närbild kan du till exempel ställa dig snett framför bilen och ha fälgarna i fokus. Audi R8 är packad med snygga detaljer och det är lätt att få vackra bilder på bara mindre delar av bilen.


Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *