Iphone X som kameramobil?

Iphone X släpptes nyligen i Sverige, och självklart fångar den mitt intresse med en fantastisk skärm och ny kamera-teknik. Det känns som att Apple verkligen har ansträngt sig för att göra något nytt och häftigt med den nya telefonen, men dom har samtidigt valt att sätta en väldigt hög prislapp på den. Flera av konkurrenterna har betydligt billigare alternativ med otroligt hög prestanda. Därför finns det också mycket att kräva av iPhone X, och jag tänker då främst på kamerorna.

Skärmen

Skärmen på Iphone X är ett stort plus. Den är i stålförstärkt glas och täcker i princip hela framsidan, förutom en liten del i toppen där kamerasensorerna är placerade. Det är definitivt den snyggaste telefonen Apple har tillverkat. Dessutom används för första gången OLED-teknik, istället för LCD som Apple tidigare använt. OLED-skärmar har bättre ljusstyrka än LCD-skärmar, och passar sig därför bättre för utomhusbruk och vistelse i ljusstarka miljöer. Upplösningen är på 2436×1125 pixlar och Apple kallar skärmen för ”Super Retina HD”. Den ska kunna visa filmer i HDR.

Truedepth kameran

Med den nya ”Truedepth” kameran på framsidan vill Apple förändra sättet man låser upp mobilen. Framsidan är utrustad med ir-kamera, ir-lampa, avståndssensor, ljussensor och en punktprojektor. Allt detta samverkar för att kunna skanna av användarens ansikte och låsa upp mobilen. Detta kallas av Apple för ”Face ID”. Truedepth kameran kan också användas förspela in dina ansiktsrörelser och skapa så kallade ”Animojis”; animerade emojis. Kanske främst ska dock tekniken kunna hjälpa en i strävan efter den bästa selfien.

Selfies, för övrigt, är något iPhone X specialiserats på. Den främre kameran på telefonen har 7 megapixlar och har utrustats med ett nytt porträtt-läge. Porträtt-läget suddar ut allt i bakgrunden och sätter ansiktet i fokus. Dessutom kan man lägga till olika ljuseffekter som till skillnad från filter ändrar det faktiska fotot. Apple har försökt skapa någon form av dramatisk studio-ljus effekt, och resultatet blir väldigt proffsiga bilder.

Kameran på baksidan

Baksidans kamera består av två linser på 12 megapixlar; ett teleobjektiv och en vidvinkel-kamera. De är placerade vertikalt, vilket ska vara en fördel för augmented-reality. Teleobjektivets bländare har öppningar på f/1.8 och f/2.4, vilket är lite vidare än på iPhone 8 Plus. I övrigt är sensorerna likadana. Den största skillnaden mellan de två är dock den dubbla bildstabilisatorn som finns i iPhone X. För mig som mobilfotograf med skakig hand blir optisk bildstabilisation nästan ett måste, om kamerans prestanda överhuvudtaget ska kunna utnyttjas.

En lur för selfies

Iphone X har alltså två fantastiska kameror, och jag vågar nästan säga att den främre kameran med truedepth tekniken kan förändra sättet vi ser på selfies. Den stora, skarpa och ljusstarka skärmen bidrar också till att göra mobilen attraktiv för hobbyfotografer. Att kunna ta bilder och visa dem direkt i högsta kvalité på samma enhet ser jag som en stor fördel. Dessutom har Apple satsat på roliga finesser som Face ID, augmented reality och animojis, vilket jag gillar.


Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *