Få snygga bakgrundsbilder till datorn

Någonting som är viktigt för mig är bakgrundsbilden på datorn. Det är kanske inte högsta prioritet för alla, men jag gillar att se något snyggt varje gång jag startar datorn. Det sätter liksom stämningen för vad det är man nu än ska göra. Att byta ut bilden som följer med automatiskt, och istället lägga in något eget snyggt, tycker jag är värt mycket. Det finns en hel del man kan göra om man har lite kunskaper i bildbehandlingsprogram.

Dockhus-effekten

En effekt jag tycker väldigt mycket om är dockhus-effekten. Det är en effekt som gör att det du tar en bild på ser ut att vara i miniatyr, trots att det egentligen är i samma storlek på bilden. Särskilt häftigt blir det när man till exempel tar kort på en tågstation eller en gränd i en stad. Så hur gör man egentligen?

 

Själv börjar jag med att välja ett foto som är taget långt bort ifrån. Det ska finnas flera objekt i bilden och inget av dem ska vara för nära linsen. Bäst blir det om man befinner sig på höjd, till exempel om du fotar från kontoret eller lägenheten som är några våningar upp. Det är oftast bilar, tåg, träd eller byggnader som får bäst resultat av effekten, men även människor kan se ut att vara i miniatyr och befinna sig i ett dockhus. Lägg sedan in bilden i lämpligt bildbehandlingsprogram för att applicera effekten.

 

Lek med färger

Har du ett kraftfullt bildbehandlingsprogram finns det mycket goda möjligheter att leka runt med färger. Riktigt bra är det med bilder som till exempel har mycket rök i sig. En bild på ett industriområde där vissa av de stora skorstenarna sprutar ut gul eller röd rök, men bilden är svartvit i övrigt, kan till exempel vara riktigt snyggt.

 

Det finns alltså väldigt mycket man kan göra med färger. Bara en helt vardaglig bild där du förvränger färgerna på vanliga objekt, till exempel bussar eller träd, kan se häftigt ut. Gör det med måtta och gör hellre lite för lite än lite för mycket – det blir oftast bäst så. En bakgrundsbild till datorn bör, enligt min åsikt, inte vara allt för plottrig. Du har säkert mängder av filer på skrivbordet ändå, och kan man minimera det plottriga är det oftast en bra sak att göra.

 

Använd färdiga filter

Det finns en mängd olika redigeringsprogram som har färdiga filter du kan använda dig av. Dessa ser ofta väldigt bra ut och inte sällan finns mängder av olika alternativ i ett enda program. Ett bra tips är således att testa dig fram på olika bilder för att se vilket filter som passar respektive bild bäst.

 

Givetvis är det dock fortfarande bilden som är det viktiga. Vad vill du egentligen ha som bakgrundsbild? Som ovan nämnt brukar jag tänka att det ska vara ganska minimalistiskt och inte allt för mycket subjekt i bilden. Detta eftersom att man ändå kommer att ha en massa filer liggandes på skrivbordet som täcker detaljer. Således anser jag att det är själva känslan i bilden som är det viktiga.

 


Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *